Magyarországon a vízgazdálkodás fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban, az iparban és az életminőség javításában. Az ország területén számos folyó, tó és forrás található, amelyeket a vízgazdálkodási szektor kezel.

A vízgazdálkodási rendszer Magyarországon a vízhasználat, a vízvédelem és a vízminőség-ellenőrzésre összpontosít. Az országban jelentős figyelmet fordítanak a vízkészletek megóvására és a környezetvédelemre, így a vízgazdálkodás szabályozása szigorú és szakszerű.

A magyar vízgazdálkodásban kiemelt figyelmet kap a víztározók és az öntözési rendszerek fejlesztése, mivel ezek segítik a mezőgazdasági termelést és növelik az élelmiszer-biztonságot. Az országban nagyszámú mesterséges víztározó található, amelyek a vízenergia-termelés mellett az öntözési célú vízkészlet biztosítását is szolgálják.

A magyar vízgazdálkodási rendszer főbb intézményei közé tartozik az Országos Vízügyi Főigazgatóság, amely felelős a vízgazdálkodási tervek kidolgozásáért és végrehajtásáért, valamint a vízvédelmi szabályozásért és ellenőrzésért. Emellett fontos szerepet játszanak a helyi önkormányzatok és a vízügyi társulások is a helyi vízgazdálkodási projektek végrehajtásában és a környezetvédelemi szabályozás betartásában.

Összességében a magyar vízgazdálkodás fontos szerepet játszik az ország gazdasági és társadalmi fejlődésében, valamint a környezetvédelem fenntarthatóságában.