Magyarország gazdag erdőállománnyal rendelkezik, amelyek nagyban hozzájárulnak az ország biológiai sokféleségéhez és klímavédelmi erőfeszítéseinek sikerességéhez. Az erdők védelme és fenntartható használata fontos feladat, amelynek elengedhetetlen eleme a természeti értékek megőrzése, a szabályozott erdőgazdálkodás és a fenntartható erdőtelepítés.

Az erdővédelem érdekében Magyarország számos törvényt és jogszabályt hozott, amelyek előírják az erdők védelmének és fenntartható használatának követelményeit. A Nemzeti Erdészeti Stratégia kiemelt figyelmet fordít az erdők egészséges állapotának megőrzésére, az erdők biológiai sokféleségének fenntartására, az erdők értékeinek megóvására és az erdők klímavédelmi szerepének növelésére.

A fenntartható erdőgazdálkodás keretében az erdészeti szakemberek figyelemmel kísérik az erdők állapotát és gondoskodnak a megfelelő kezelésükről. Az erdők telepítése során a helyi élővilágra és környezetre is odafigyelnek, és csak az adott területre alkalmas fajokat ültetik. Az erdők által termelt faanyagot pedig szintén fenntartható módon hasznosítják, például újrahasznosításra vagy energiatermelésre használják.

Az erdők védelme és fenntartható használata nem csak Magyarország, hanem az egész világ számára fontos, hiszen az erdők hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez, az élelmiszerellátáshoz, a vízgazdálkodáshoz és az életminőség javításához. Ezért fontos, hogy mindenki támogassa az erdők védelmét és fenntartható használatát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az erdők megmaradjanak és továbbra is hozzájáruljanak a társadalom jólétéhez.