Magyarország is bekapcsolódott abba az európai szintű mozgalomba, amely a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjait célozza. Az Európai Unió közös költségvetésének közel 40%-át a mezőgazdaság támogatására fordítja, a jelenlegi agrártámogatási rendszer mégsem tudta elérni kitűzött céljait.

A mezőgazdasági területek környezeti kihívásai minden eddiginél súlyosabbak: a természeti sokféleség csökken, a termőtalaj pusztul, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezése elkerülhetetlennek tűnik, miközben az éghajlatváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsájtása sem csökken a mezőgazdaságban. Az éves szinten 60 millió eurót kitevő támogatások az iparszerű mezőgazdaság térnyerését eredményezték, miközben az általunk elfogyasztott élelmiszerek egyre egészségtelenebbek.

Brüsszelben is felismerték, hogy a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakítására van szükség a következő ciklustól, 2021-től kezdve. Annak érdekében, hogy az állampolgárok véleményét is megismerjék, az EU vezetése közzétett egy lakossági kérdőívet.

A Közös Agrárpolitika alapos átalakításáért, igazságossá és fenntarthatóvá tételéért indult el az Élő Vidék kampány, Európa-szerte több mint 200 szervezet részvételével. Ennek keretében most egy-két kattintással bárki részt vehet az Európai Bizottság által indított konzultációban, elmondhatja véleményét az élelmiszer-termelés, a mezőgazdaság és a vidék fenntartható, egészséges és igazságos jövőjéért.

A konzultáció május 2-ig tart, és 5 kérdés, illetve a rájuk adott válaszaink foglalják össze leginkább Közös Agrárpolitikával kapcsolatos problémák lényegét, illetve a reformok szükségességét.

Amennyiben egyetértesz velünk abban, hogy uniós közösségi forrásokat egy méltányos és fenntartható mezőgazdaság, illetve élelmiszer-termelés kialakítására és támogatására kell fordítani, adataid kitöltése után kattints a „Beküldés” gombra.

Válaszaidat közvetlenül az Európai Bizottsághoz juttathatod el, miközben neved és e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.
Köszönjük, hogy Te is kiállsz az Élő Vidékért!